Wszystko o mochi
Czym jest to sławne mochi?
Czym jest mochi? Takie pytanie zadaje sobie każdy kto pierwszy raz spotyka się z tym przysmakiem. Jest to masa ryżowa w kształcie małych kuleczek o konsystencji galaretki w różnych smakach zaczynając od truskawki przechodząc przez czerwoną fasolę a kończąc na najbardziej śmierdzącym owocu na świecie czyli durianie. Mochi jest potrawą która powoli staję się popularna na całym świecie ale najbardziej jest znana i kojarzona z krajem w którym powstała czyli w Japonii. Mochi powstaje z połączenie kleistego ryżu oraz wody, osoba przygotowująca masę ryżową najpierw namacza ryż a następnie energicznie go ubija a następnie formuje w lekko spłaszczone kuleczki, coś na wzór naszych śląskich klusek ale bez tego wgłębienia na górze. Japończycy zajadają się tym przysmakiem przez cały rok ale szczególnie kojarzony jest z obchodzeniem Nowego Roku. Mochi jest również przez wielu uważana jako symbol szczęścia, kiedyś było wytwarzane z czerwonego ryżu który dostępny był jedynie dla cesarza i wyższych warstw społecznych. Dzisiaj wytwarzany jest w Japonii, Tajlandii, Kambodży, Korei Południowe oraz na Tajwanie a jego popularność ciągle rośnie.
Hej, a może macie ochotę na mochi ? Właśnie dla was otworzę opakowanie i razem sprawdzimy co w nim się kryje a będziemy rozpakowywać mochi o smaku orzechowym PS. Moje ulubione.
Na pierwszy rzut oka samo opakowanie zachęca do spróbowania :3 ukazują nam się trzy kuleczki masy ryżowej z czego jedna pokazuje co nas czeka w środku. Wyjmując z kartonika dostajemy ślicznie zapakowaną tackę z sześcioma kuleczkami które już tylko czekając by je spróbować (pamiętaj podzielić się z przyjaciółmi). Po ściągnięciu foli zabezpieczającej nasze dobroci dochodzi no nas przyjemny zapach orzechów. Pora na długo oczekiwaną degustację, mochi jest umieszczone w poręcznym papierku dzięki któremu nie pobrudzimy sobie palców. Każda kluseczka jest obtoczona w orzechowej posypce, a w środku ma przepyszne orzechowe nadzienie (jeśli lubisz masło orzechowe to te mochi jest dla Ciebie ;) ), pamiętaj że jest bardzo sycące i nie ma co przesadzać :3. Znajdziemy różne smaki mochi w naszym sklepie takie jak : truskawka, sezam, jagoda, czerwona fasola, zielona herbata, mango oraz melon. A do rzadziej spotykanych smaków zaliczamy: durian, kokos i pandan, taro oraz ube. A poniżej prezentujemy czym są te egzotyczne smaki.
Durian-cechą szczególna tego owocu jest jego nieprzyjemny zapach a w zasadzie odór a to czyni go najbardziej śmierdzącym owocem na świecie.
Pandan- jest określany „azjatycką wanilią”, ponieważ ma charakterystyczny smak i aromat: orzeźwiający i nieco słodki, lecz bardzo przyjemny i nienarzucający się.
Taro- Smak taro należałoby określić jako delikatny, z nutą orzechową, porównywalną z kasztanami wodnymi z mącznym posmakiem.
Ube-smakiem przypomina słodkiego ziemniaka.